Son Günlerde Doğu Türkistan’da Yaşanan Hadiselere İlişkin Basın Açıklaması

Doğu Türkistan yarım asrı aşkın bir süredir Komünist Çin yönetimince işgal altında tutulmakta, milyonlarca Uygur Türkü Çin zulmü altında inim inim inlemektedir. Bugüne kadar binlerce Uygur Türkü vahşice katledilmiş, binlercesi cezaevlerine gönderilmiş, birçoğu ise vatanlarını terk etmek zorunda kalmıştır. Yıllar yılı sistemli bir asimilasyona tabi tutulan soydaşlarımız, her şeye rağmen dillerini, dinlerini ve kimliklerini koruma mücadelesi vermektedir. Komünist Çin yönetimi uluslar arası toplum ve insan hakları kuruluşlarının tüm uyarı ve kınamalarına rağmen, bu konuyu kendi “içişlerine müdahele” olarak değerlendirmekte ve bölgeyi adeta izole ederek, bilgi alınmasını engellemektedir.

Geçtiğimiz hafta yaşanan bir patlamadan Uygurları sorumlu tutan Çin yönetimi, birçok soydaşımızı tutuklamış ve birçoğunu da ikametlerinden alarak bilinmeyen yerlere götürmüştür. Bölgede yaşayan kadın soydaşlarımızın başörtülü bir şekilde otobüslere binmesini dahi yasaklayan Çin yönetimi, ibadethaneye gidenlere karşı da terörist muamelesi yapmaktadır. Bölgeden sağlıklı bilgiler alınamaması bu konudaki kaygı ve üzüntülerimizi artırmaktadır.

Yaşanan bunca zulme karşı dünyadan hiçbir tepki gelmemesi, ancak Türk düşmanlığıyla izah edilebilecek bir durumdur. İslam ülkelerinden hiçbir tepki gelmemesi de son derece esef verici bir hadisedir. Müslüman Türk olmanın ağır ve pahalı bir bedelinin olduğu bu hadiseler sayesinde bir kez daha gözler önüne serilmektedir. Türkiye, tarihi ve kültürel misyonu itibariyle bu mesele karşısında gereken tepkiyi göstermeli ve Çin yönetimini diplomatik kanallar yoluyla uyarmalıdır. Ülkü Ocakları, dünya Türklüğünün sorunlarını her platformda dile getirmeye ve meselenin takipçisi olmaya devam edecektir.

Olcay Kılavuz – Ülkü Ocakları Genel Başkanı
4 Haziran 2014